Västerbottenspaj

Ett pajrecept som med fördel kan användas som förrätt, gärna till nyår.

Deg till 2 pajer:

500 gr smör
2 hela ägg
2 dl vatten
en nypa salt
en nypa socker
1 kg mjöl

Rör ihop ingredienserna till pajerna och låt vila några timmar - helst ett dygn. Kavla ut degen i ett stycke så att inte smeten rinner ut. Sätt degen i pajformarna. Fortsätt sedan med fyllningen.

Fyllning:

Riv mycket västerbottensost och lägg i pajerna så att det blir fluffigt/luftigt. Täck sedan pajerna med stanningen.

Äggstanning:

½ liter grädde
3 hela ägg
2 äggulor
cayennepeppar (obs! endast lite)
salt och vitpeppar
ungefär en knivsudd pressad vitlök

Gräddas på 150 grader i ca 40-50 minuter. Låt pajen vila en timme innan du skär upp den.

Tillbehör: En god sås - gärna med löjrom i.

Kommentarer

Populära inlägg