Västerbottenspaj
Ett pajrecept som med fördel kan användas som förrätt, gärna till nyår.
Deg till 2 pajer:
500 gr smör
2 hela ägg
2 dl vatten
en nypa salt
en nypa socker
1 kg mjöl
Rör ihop ingredienserna till pajerna och låt vila några timmar - helst ett dygn. Kavla ut degen i ett stycke så att inte smeten rinner ut. Sätt degen i pajformarna. Fortsätt sedan med fyllningen.
Fyllning:
Riv mycket västerbottensost och lägg i pajerna så att det blir fluffigt/luftigt. Täck sedan pajerna med stanningen.
Äggstanning:
½ liter grädde
3 hela ägg
2 äggulor
cayennepeppar (obs! endast lite)
salt och vitpeppar
ungefär en knivsudd pressad vitlök
Gräddas på 150 grader i ca 40-50 minuter. Låt pajen vila en timme innan du skär upp den.
Tillbehör: En god sås - gärna med löjrom i.
Deg till 2 pajer:
500 gr smör
2 hela ägg
2 dl vatten
en nypa salt
en nypa socker
1 kg mjöl
Rör ihop ingredienserna till pajerna och låt vila några timmar - helst ett dygn. Kavla ut degen i ett stycke så att inte smeten rinner ut. Sätt degen i pajformarna. Fortsätt sedan med fyllningen.
Fyllning:
Riv mycket västerbottensost och lägg i pajerna så att det blir fluffigt/luftigt. Täck sedan pajerna med stanningen.
Äggstanning:
½ liter grädde
3 hela ägg
2 äggulor
cayennepeppar (obs! endast lite)
salt och vitpeppar
ungefär en knivsudd pressad vitlök
Gräddas på 150 grader i ca 40-50 minuter. Låt pajen vila en timme innan du skär upp den.
Tillbehör: En god sås - gärna med löjrom i.
Kommentarer